Обръщение на п-р Тед Уилсън, президент на Генералната конференция на ЦАСД

Пояснение: Обръщението е от 16 март, три дни преди да бъде гласувано отлагането на Сесията на Генералната конференция.

Братя и сестри, днес бих искал да ви говоря за един феномен, който преминава през света. Това е ситуация, която се развива толкова бързо, че хората навсякъде се чудят какво може да бъде направено, за да бъде спрян този неканен, нежелан и потенциално опасен корона вирус, познат като Covid-19.

Към 12 март, този силно заразен вирус е причинил по света почти 128 000 потвърдени случая на заразени хора и повече от 4 700 потвърдени смъртни случая. Вирусът Covid-19 се разпространява изключително бързо и правителствата вземат безпрецедентни мерки като затваряне на граници, поставяне на големи групи хора под карантина и бързане да се създаде ваксина за него. Финансовите пазари се сриват. Училища биват затваряни. Големи конференции – отменяни. Налага се мораториум над пътуванията. А списъкът може да продължи още и още. Една обща несигурност обхваща планетата. Паника обхваща хората, докато те бързат да се запасят с дезинфектанти за ръце, маски за лице и други неща, за които вярват, че ще ги защитят от корона вирусът.

Виждайки всичко това ние се чудим накъде ни води всичко това? Възможно ли е това да е началото на края? Как, като адвентисти от седмия ден, трябва да реагираме? И какво прави църквата във връзка с тази изключителна, глобална здравна криза?

Първо, не е необходимо да изпадаме в паника. В Йоан 16:33 Исус ни казва „Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света имате скръб; но дерзайте Аз победих света“. Не е изненада, че лоши неща се случват в един свят изпълнен с грях. Понякога, обаче, биваме изненадани от мащаба или бързината, с която се случват. Въпреки това, нищо не изненадва Бога. Докато говори на учениците за последните времена Исус им казва в Матей 24:7 „Защото ще се повдигне народ против народ, и царство против царство; и на разни места ще има глад, мор и трусове“. Думата „мор“, между другото, е по-стара дума, която означава заразна и епидемична болест, която е силна и опустошаваща. Докато светът определено се е сблъсквал с епидемични болести в миналото, този мор сякаш привлече необичайно много глобално внимание и загриженост. За мнозина той стана фокус на всичко. В такива ситуации Бог ни призовава нас, Неговия народ, да предложим спокойствие в бурята. Ние трябва да сме котви на стабилност и стълбове на надежда в тези дни на криза, като насочваме хората към здравата основа Исус Христос.

Кои са някои от практичните начини, по които можем да направим това? Нека очертаем 3 важни стъпки:

Уверете се, че сте в мир с Бога. Изповядайте пред Него всички грехове, които може да криете в сърцето си и приемете прощението, което Той щедро дава на всички. Вярвайте, че животът ви е напълно в Неговите ръце и че Той има чудесен план за вас. В Йеремия 29:11 четем „Защото аз зная мислите, които мисля за вас, казва Господ, мисля за мир, а не за зло, за да ви дам бъдеще и надежда“. И със сигурност знаем, че Божиите планове за бъдещето на всеки един от нас включват да живеем завинаги с Него на едно много по-добро място. Библията казва: „Да се не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене“ (Йоан 14:1). Той ни казва това в Йоан 14 глава. „В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място“ (стих 2). Нека споделя с вас още два текста. Това са стихове на насърчение за вас и за други хора. Исая 26:3 „Ще опазиш в съвършен мир Непоколебимия ум, Защото на Тебе уповава“. Какво чудесно обещание. Ако вярвате в Бога, Той ще ви даде силата да преодолеете. И 2 Тимотей 1:7 „Защото Бог ни е дал дух не на страх,…“. Има много хора, които са нервни. Почти изпадат в паника. Но Бог не ни е дал този дух на страх. Какъв вид дух ни е дал Той? Продължаваме с 2 Тимотей 1:7 „…а на сила (това е небесна сила), любов (това е небесна любов) и себевладение“ и здрав ум, който е балансиран и здраво защитен и основан на Христос, Който е основата. Красотата на здравия ум. И така, първата стъпка е да се уверим, че сме в мир с Бога.

Втората стъпка е да живеем здравословен начин на живот. Не само, че Бог е обещал един бъдещ по-добър живот, но Той желае да се наслаждаваме на добро здраве тук и сега. Установено е от много изследователи на въпросите на здравето и професионалисти, че един от най-добрите начини да се избегне заразяване с корона вирус, или с който и да е друг вирус, е като имаме здрава имунна система, поддържана чрез здравословни навици на живот. Адвентистите от седмия ден са известни с това, че живеят здравословно, следвайки чудесните здравни принципи представени в Библията и във вдъхновените писания на Елън Г. Уайт. Да живееш здравословно включва добро хранене чрез правилно балансирана растителна диета с много пресни плодове и зеленчуци, ядки, семена и цели зърна. Също така, избягване на наситени мазнини и захари, които сриват имунната система. Правене на редовни упражнения, чист въздух и слънчева светлина, също са много важни за доброто здраве и могат силно да подобрят нашата имунна система. Пиенето на много вода не само освежава, но е жизнено важно за поддържането на добро здраве. Пиенето на минимум 6 до 8 чаши всеки ден е много важно. Въздържането от вредни субстанции като алкохол, тютюн, наркотични вещества и кофеин също е критично за поддържането на добро здраве и противодействие на заболяванията. Друг много важен елемент за доброто здраве е получаването на подходяща почивка, състояща се от поне 7 или повече часа сън всяка нощ. И накрая, но не по-малко важно е доверието в Бога. Поставяйки се напълно в Неговите ръце, получаваме мира, който Той копнее да даде и така можем да си починем в Неговата грижа.

И номер 3 – Споделяйте това, което имате с други. Със сигурност не бихме искали да сме преносители на вирусът Covid-19. Няма ли да е чудесно ако можехме да бъдем агенти на надежда и изцеление по света? Бъди свидетел на духовна стабилност и практична надежда, когато помагаш на другите да имат мир.

И така, през време на тази криза, докато хората изпадат в паника, чудейки се какво още ще се случи, каква възможност имаме вие и аз да споделяме Божията вест с хората, които обичаме, с нашите приятели, познати, съседи, колеги, съученици и дори с непознатите, с които се срещаме. Докато хората търсят, копнеейки за отговори, които само Бог може да даде, това ни дава възможност да бъдем открити.

Насърчавам ви да практикувате здравните принципи в собствения си живот и след това да ги споделите с други. Това е част от цялостното здравно служене. Покажете как да живееш здравословно може силно да повлияе на нашите имунни системи и да предотврати заболявания. И помнете – вашият ум, където е духовната активност; фронталния лоб на мозъка, където Бог се свързва с фините окончания на нашите нерви, е част от цялото тяло, което е храм на Бога. И колко важно е за нас да го поддържаме в добро здраве. Тогава умът ви ще бъде много по-остър.

По-важното е, че Бог ни призовава да споделяме Неговата истина. Истината за Исус и за Неговото скорошно завръщане. Предлагайте да изучавате библията с хората около вас. Може да се изненадата колко много хора се интересуват от това, което библията има да каже особено за пророчествата и за последното време. Има няколко добри ресурса, където можете да намерите отлични библейски курсове. Като за начало едно добро място, а има много, е „Ръководство за изучаване на библията „Писано е““. Налично е безплатно на www.itiswritten.com/biblestudy. Друг добър ресурс се намира на www.bibleinfo.com. И така, отново ви насърчавам:

  1. Уверете се, че сте в мир с Бога.
  2. Живейте здравословно.
  3. Споделяйте това, което имате, с други.

Искам да ви уверя, че тук в централата на Църквата на адвентистите от седмия ден, внимателно следим ситуацията с Covid-19 и сме в постоянен контакт с различните църковни лидери по света. Църквите ни вземат предпазни мерки, както и училищата и другите ни институции, за да можем всички да сме здрави и до колкото е възможно в безопасност. И аз ви насърчавам да следвате инструкциите, които ви дават вашите лидери по места.

Още нещо, мнозина се чудят дали сесията на Генералната конференция през 2020 ще бъде проведена както е планирано през това лято в Индианаполис, Индиана. Към момента не сме планирали да отлагаме сесията. Но, ние наблюдаваме ситуацията внимателно и обсъждаме различни възможни сценарии. Ще ви държим информирани с развитието на ситуацията.

Към настоящото време налагаме мораториум или възбрана на пътуванията от централата на ГК за период от 30 дена, който ще бъде разгледан отново в бъдеще. Опитваме се, както и много други, да се съобразим с усилията да се ограничи възможността за разпространение на този вирус.

Знайте, че се опитваме чрез Божията благодат, да работим в много направления, а също и че вашата световна църква ще продължи прилежно да работи за идването на Исус.

И накрая. Искам да ви насърча искрено да се молите за изливането на Святия Дух. Наистина живеем в последното време и когато виждаме събитията около нас, знаем, че идването на Христос ще бъде скоро. Нуждаем се от мъдростта и силата на Святия Дух, за да извършим Божието дело, както Той ни е призовал в това последно за земната история време. Вдъхновението ни казва, че голям брой скъпи души се лутат в тъмнина, но въпреки това копнеят, плачат и се молят за живот. Сега е времето, повече от всякога да оставим нашата светлина да свети за Бога.

Нека се помолим заедно сега. Татко наш в небето, ние Те молим по специален начин да ръководиш всеки църковен член, всеки вярващ по земята, докато те са изправени пред кризи, независимо дали става въпрос за корона вирус или за друго предизвикателство. Помогни на всеки човек да разбере, че Ти си нашата основа. Че Ти можеш да ни помогнеш да бъдем котви на стабилност и стълбове на надежда в тази хаотична ситуация, в която сърцата на хората са изпълнени със страх. Господи, помогни на всеки един от нас здраво да пазим и съхраняваме надеждата за бъдещето. Господи, ела в живота ни и ни изпълни със Святия Дух. Молим Те за изливането на Късния дъжд на Святия Дух. И сега Господи, благослови всеки един, когато той или тя работи и свидетелства за Теб в това време точно преди завръщането на Христос. Благодарим Ти за привилегията да сме част от великото адвентно движение и молим всичко това в скъпото има на нашия Господ и Спасител, нашия Създател, нашия Изкупител, нашия Велик Лекар и нашия идващ Цар Исус Христос. Амин.


Още от тази поредица: